kako ubrzati kompjuter

Kako Ubrzati Kompjuter

Kako ubrzati kompjuter, često se pitamo. Evo nekoliko predloga koji su meni pomogli.

  1. Dodajte više RAM-a: Ako imate premalo RAM-a, vaš kompjuter može biti spor. Dodavanjem dodatnog RAM-a možete poboljšati performanse.

Šta je RAM? RAM (Random Access Memory) je vrsta memorije koju računar koristi za privremeno čuvanje podataka i programa s kojima trenutno radi. To je vrsta memorije koja je brza i omogućuje računaru da brzo pristupa podacima dok je uključen. RAM se razlikuje od trajne memorije poput hard diska jer se podaci u RAM-u gube nakon gašenja računara. Što više RAM-a imate, to računar može efikasnije raditi s većim brojem programa i većim količinama podataka istovremeno.

 

 2.  Instalirajte SSD: Zamena klasičnog hard diska SSD-om može značajno ubrzati učitavanje sistema i aplikacija.

Šta je SSD?  SSD (Solid State Drive) je vrsta skladišta podataka u računarima koji koristi memorijske čipove za pohranu informacija. Za razliku od klasičnih tvrdih diskova koji koriste pokretne delove, SSD-ovi su brži jer nemaju pokretne delove. To znači da SSD-ovi mogu pristupiti podacima mnogo brže od tvrdih diskova, što rezultira bržim učitavanjem sistema, aplikacija i datoteka. Takođe su tiši, manje su podložni oštećenjima zbog udaraca i generalno troše manje energije.

 

3. Obrišite nepotrebne programe i foldere: Često se nakupi puno nepotrebnih programa i datoteka koje usporavaju rad kompjutera. Redovito čistite svoj kompjuter od nepotrebnog sadržaja.

 

4. Ažurirajte drajvere i operativni sistem: Redovno ažuriranje drajvera i operativnog sistema osigurava optimalno funkcionisanje računara.

Šta su drajveri? Drajveri su programske komponente koje omogućuju komunikaciju između hardverskih uređaja (kao što su grafička kartica, zvučna kartica, ili skener) i operativnog sistema računara. Oni služe kao most između softvera (npr. operativni sistem) i hardvera, omogućavajući im da rade zajedno. Drajveri obezbeđuju operativnom sistemu pristup funkcionalnostima i mogućnostima hardvera, omogućavajući im da rade na pravilan način. Redovno ažuriranje drajvera može poboljšati performanse i stabilnost uređaja.

 

5. Optimizirajte startovanje programa: Isključite nepotrebne programe koji se automatski pokreću pri pokretanju računara. To možete učiniti kroz menadžer zadataka ili koristeći alate za upravljanje startup programima.

 

6. Očistite ventilatore i hladnjake: Ako su ventilatori i hladnjaci prljavi, računar može postati sporiji zbog pregrijavanja. Redovno čistite ove komponente.

 

7. Instalirajte antivirusni program: Kompjuter može biti spor ako je zaražen virusima ili malverom. Instalirajte pouzdan antivirusni program i redovito skenirajte računar.

 

8. Poboljšajte grafičku karticu: Ako koristite računar za igre ili grafički intenzivne zadatke, poboljšanje grafičke kartice može poboljšati performanse.

Šta je grafička kartica? Grafička kartica je hardverska komponenta u računaru koja je odgovorna za obradu i prikazivanje grafičkih informacija na monitoru. Ona procesuira slike, videozapise i 3D grafiku, što omogućava da kompjuter prikaže slike visoke rezolucije i izvodi grafički zahtevne zadatke kao što su igranje igrica ili obrada videozapisa. Grafičke kartice imaju svoj procesor (GPU) i memoriju koja im omogućava brzu obradu i prikazivanje grafike.

Call Now Button